19 okt. 2013

Tonfiskmousse


Tonfiskmousse, en superenkel favorit som förrätt eller som plockmat.

Du behöver:

2 burkar god tonfisk i olja
1/2 dl creme fraiche 18%
1/2 ask philadelphia
1/2 dl majonäs

citron
flingsalt
svartpeppar från kvarn
paprikapulver (söt)
persilja

Gör så här:

Finfördela tonfisken med gaffel i en skål så mycket som du önskar, jag gillar när det är lite att tugga på. Blanda i creme fraiche, philadelphia och majonäs.  Rör runt ordentligt, krydda efter smak. Här kan man variera beroende på vad man har hemma och vad man gillar. Jag tog flingsalt med citronsmak vilket gav en väldigt god smak.

Servera gärna med en god surdegsbaguette, en citronklyfta och en iskall öl.

Smaklig spis!

Anna

15 okt. 2013

Ett måste


Det hörs ju på namnet, efterårsferie, efterår, den senare delen av året. Man kan inte ha efterårsferie utan varm choklad med vispgrädde. Så efter en tur bland sjörövare på stranden njöt vi av varm choklad med vispgrädde, marshmallows och det bästa - polkagriskäpp. MUMS. 

Hösten är här och det är helt ok.

Anna



12 okt. 2013

Efterårsferie


Efterårsferien startade med fantastiskt väder och vi packade in hela gänget i bilen och drog till skogs. Barnen var glada, solen sken och hundarna viftade lycklig med.

Vi hade små förhoppningar om kantareller men fick istället vackert titta på ett otal flugsvampar, och även om dom inte kvalar in på kvällsmenuen så är dom vackra och lite sagolika.


Vi hörde smurfar och anade feer som  flög runt i motljuset. Vi smög och lyssnade, njöt av att vara tillsammans hela gänget, tjoade och skrek.


Och kanske det viktigaste, varm choklad och honningkage som avslutning med värmande höstsol i ansiktet. Fin lördag eftermiddag.

Anna



5 okt. 2013

Pumpasoppa

 
Jag gillar soppa, perfekt höstmysarmat! Receptet hittade jag här men gjorde lite små ändringar. 

Pumpasoppa ca 8 portioner
  • ca 1 1/2 kg pumpa, jag valde hokkaido
  • 3 äpplen
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 3 1/2 cm färsk ingefära
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 l vatten
  • 3 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 skvätt vitt vin
  • några kvistar färsk timjan (repade)
  • 1 1/2 tsk salt
  • 2 krm vitpeppar 
  • 2 dl pumpakärnor

Gör så här:

Skala och kärna ur pumpan och äpplen. Skär i mindre bitar. Skala och skär lök, vitlök och ingefära i små bitar. Fräs alltsammans i olivolja i en stor kastrull tills det mjuknat ca 10 min.
Tillsätt vatten och buljongtärningar. Koka under lock tills pumpan mjuknat i ca 20 min. Mixa soppan slät i kastrullen och häll på vin och grädde, repa i timjan och koka upp. Salta och peppra efter smak.

Rosta pumpakärnorna i torr het stekpanna, se upp så dom inte bränns, det går fort.

Servera soppan med rostade pumpakärnor och gärna lite sesamolja som ger en nötig god smak och ett gott bröd.

Smaklig spis!

Anna


2 okt. 2013

5


Så kom äntligen dagen då Hanna och Sofia skulle fylla 5 år. Förväntansfulla och spända minsta sagt. Hanna vaknade kl 03:30 och tyckte att vi faktiskt borde komma och sjunga och dessutom var hon hungrig och ville ha frukost. Hon fick vänta ett par timmar så medvetslösheten hos mig lagt sig en aning. 

Båda flickorna har haft en underbar dag och det har resten av familjen också, nu kallar sängen, det tar på krafterna att fira femåringar.

Anna



28 sep. 2013

Kallt och vackert


Vackert och rikigt kallt den här lördagsmorgonen. Idag börjar vi firandet av två snart 5-åriga flickor i familjen. Men först ska vi ut på gården och göra höstfint och plocka äpplen.

Trevlig helg!

Anna

 

20 aug. 2013

Blå som i blåbär


En tidig höstfärg sprängfylld med gott för kroppen. Färska blåbär i filen på morgonen grundar för en god dag!

15 aug. 2013

Hösten är nystart


Hösten startar visst alltid med ett besök hos frisören för min del. Det slog mig idag när jag gick igenom bilder från förra året. Nu är sol- och saltslitet hår ett minne blott. Ny frisyr (kortare och gråare) och nya mål, jag ser fram emot den här hösten, men njuter än så länge av varma dagar och svala och mörka kvällar.


14 aug. 2013

Tiden


Ingen liten tjej mer, 0:an är ett minne blott, nu är det 1:a klass som gäller. Längre dagar, läxor varje dag och lite mer ansvar, Freja har längtat!



7 aug. 2013

Muffins med choklad, lakrits och valnötter


Efter att ha ordinerats en andra omgång antibiotika den här sommaren var det visst dags för lite akutmedicinering i form av choklad och nötter, det hjälper alltid.

Till 8 stora muffins:

3 ägg från glada hönor som skrotar runt och njuter av sensommaren
3 dl socker
1 dl kakao
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
2,5 dl mjöl
1,5 dl mjölk
1 tsk lakritspulver

Valnötter efter behov

Gör så här:

Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Rör ner mjölk och smör. Blanda dom torra ingredienserna och sikta ner i socker- och äggblandningen, rör samman smeten utan att vispa.
Häll i stora muffinsformar och garnera med valnötter.
Grädda mitt i ugnen i 225 grader ca 15 min.

NJUT gärna omgiven av grönska och ljumma vindar!

5 aug. 2013

Smarrigt örtsalt


Inspirerad av Ernst så har jag gjort eget örtsalt av våra egenodlade kryddor och lite vitlök.
Jag tog basilika, timjan, rosmarin och 3 små vitlöksklyftor som jag mortlade med havssalt. Det doftar och smakar fantastiskt.


Jag har provat att använda örtaltet på ugnsbakade små färskpotatisar med rosmarin, som blev jättegott! Fint att ha på bordet som extra krydda också.

25 juli 2013

Rödavinbärssylt

Här i Danmark kan vi inte skryta med några större lingonskogar men då är röda vinbär ett bra alternativ. Jag tycker det är gott både till klassiska köttbullar och till vilt.


 

Imorse innan strandturen plockade jag en liten hink med fina röda bär. Solen strålade och fast det var tidigt så var det redan varmt och helt stilla. Alldeles för varmt för bärplockning så som sagt, en liten hink...




Recept på rödavinbärssylt:

2 liter röda vinbär
2 dl vatten
500 g syltsocker
1 krm natriumbensoat

Gör så här:

Skölj dom repade bären om det behövs och lägg dom i en gryta.
Häll på vattnet och koka i ca 5 min.
Häll i sockret och koka i ca 15 min.
Ta kastrullen från plattan och skumma.
Blanda natriumbensoat i lite av sylten och rör ner detta i resten av sylten.
Häll  upp i varma väl rengjorda burkar.


 


Sommarsmak som passar bra att avnjutas under kyliga höstmånader!


23 juli 2013

Dansk sommar när den är som bäst!


Det pågående sommarlovet kvalar nog in bland dom bästa! Så fantastiskt väder, Danmarks bästa strand runt hörnet, familjebesök och terasshäng med god mat och dryck. Vi har haft så många fina upplevelser tillsammans, precis sånt som man vill samla i minnesbanken och ta fram då och då!


16 juli 2013

Pannkakor till frukost med hemgjord jordgubbssylt!


Det här med sommarlov och tid på morgonen mitt i veckan är ju underbart, allt gott man önskar att man hann med på mer stressade dagar kan man mysa med nu.

Imorse blev det pannkakor med vår nyss gjorda jordgubbssylt - L Y X!